Tröja Space Manul
FR-X lanserar klädsortiment
15 mars, 2017
Henri Speedos
Har du sett Henri?
1 april, 2017
Test Styrstam

Kvalitetstester

Kvalitetstester är något som ligger oss varmt om hjärtat på FR-X – få saker är lika roliga som att erbjuda produkter som faktiskt håller. Vi har under 2016 pysslat med just kvalitetstester och utvärderingar, vårat sortiment inkluderar endast produkter vi till 100% själv vågar stå bakom. Därför lämnar vi lämnar två års garanti på samtliga komponenter.

Steg ett i processen är att vi ser till att våra leverantörer erbjuder bra garantier och kvalitetstestar produkterna själva. Detta är en av anledningarna att vi uteslutande låter tillverka våra produkter i Taiwan. I Taiwan har vi möjlighet att själva besöka fabrikerna och våra leverantörer har alla en beaktansvärd lista av giganter i branschen som kunder. Våra downhillklassade styren är exempelvis samtliga individuellt lasttestade till en statisk last av 650kg – MTB-styrena 550kg.

Utöver detta är våra styren, styrstammar och sadelstolpar är testade av individuella tredjepartslaboratorier. Ett av testen av styrstammarna belastar en fast monterad styrstam med en nedåtriktad kraft på 1 kN på dess yttersta punkt. För att klara detta test får inga sprickor uppstå, och maximal deformation får uppgå till 10mm. Våra styrstammar uppvisar en permanent deformation på 0.1mm, och seglar utöver det igenom ett uthållighetstest med 400N applicerat 100000 gånger med en frekvens på 3Hz. Testrapporten är för både Wer och Zaqar som båda är samma grundkonstruktion, i 130mm-utförande.

Kvalitetstester Zaqar - uthållighetstest

Testrapport Zaqar – uthållighetstest

Kvalitetstester Zaqar - Forward Bend

Testrapport Zaqar – Forward Bend

Samma hårda tester gäller även våra styren – uthållighetstestet applicerar en kraft på 450N 50mm ifrån änden av styret och repeterar dessa 100000 gånger, med en frekvens på 3Hz. Under testets gång mäts hur mycket styret flexar och mattas – se tabellen “peak deflections during the test”. Styret i detta test är Šulak.

Kvalitetstester Sulak - uthållighet

Testrapport Sulak – uthållighet

Även sadelstolpen Damu är testad. Testförfarandet är liknande, men krafterna mycket högre för att simulera en cyklist (modell större) och dess krafter på stolpen. Här appliceras en kraft på 1200N i 3Hz, återigen över 100000 cykler. Maximalt flex mäts både i början och mot slutet för att avgöra mattning. Här flexar stolpen 12.69mm i början, och mot slutet 14.74mm – en ökning på drygt 2mm efter vad som i normalt bruk är flera års belastning.

Kvalitetstester Damu - uthållighet

Testrapport Damu – uthållighet

När vi nått det här stadiet börjar vi ha förtroende för våra leverantörer, men våra egna praktiska tester kvarstår. Mer om dessa i en senare artikel, men vi kan redan nu nämna att historierna inkluderar Henri med Aktiverad Lockout Ner i en Stenhög (FR-X Kraschtest™), Gigantiska Vattenflaskor på Hardtail (FR-X Flaskhållartest™) samt Tvätt av Cykel Medelst Trädgårdsslang (FR-X Lagertest™).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *