Black Friday 2017
Black Friday 2017
22 november, 2017
GDPR - datalagringsdirektiv i EU
GDPR och Datalagring
15 maj, 2018
kina
foto: Tripadvisor

Kina, Tullavgifter och Konsumentskydd

Nyheten att Postnord ska införa en speciell avgift på paket från Kina slog ner som en bomb häromdagen. Debatten går varm i Sverige, konsensus bland e-handlare verkar vara “äntligen!” – då svenska konsumenter med enkelhet kunnat beställa vad de tror är fullvärdiga varor från Kina till en bråkdel av priset, då konsumenten med viss hjälp av Postnord kunnat köpa produkterna momsfritt. Prispåslaget för de till synes liknande produkterna i Sverige är ett resultat av att det snabbt blir väldigt kostsamt att sälja produkter som saknar rätt märkningar och uppfyller säkerhetskrav, samt att konsumentskyddet i svensk lag är extremt starkt. Att det över huvud taget finns svenska företag vars affärsmodell är att sälja livsfarligt “kinaskräp” är för oss oförståeligt, medan direkthandel mellan konsument och producent inte är det.

Det ska sägas att avgiften på 100:- + moms alltid har funnits, men Postnord har helt enkelt inte tagit ut den. Detta då de flesta försändelser från Kina är märkta med ett mycket lågt varuvärde och man har beslutat att bara ta ut moms (och därmed administrationsavgift) på varor över ett visst belopp, förmodligen till följd av boomen av e-handel från Kina. Postnord får in över en halv miljon försändelser i veckan från Kina, som sedan kostnadsfritt levereras ut till utlämningsställe. Utlämningsstället får i sin tur betalt för sin del av tjänsten (alltså lagerhållning och utlämning), vilket innebär att Postnord och i förlängningen vi skattebetalare går med förlust för varje försändelse som lämnas ut. Nettoresultatet är att Postnords logistik och kundnöjdhet tar stryk, och att dess övriga tjänster blir allt dyrare för att kompensera – alla förlorar.

Att ta ut moms från första kronan på paket med deklarerat varuvärde $2 USD kommer självklart inte göra någon skillnad för en svensk konsument som köpt en flaskhållare från AliExpress för 50:-, frakt inkluderat. Att ta betalt för tiden att handlägga detta momspåslag med en administrativ avgift à 125:- (eller vad avgiften nu blir i slutändan)? Det kommer däremot märkas, när flaskhållarens pris går från 50:- till 175:-. Övriga speditörer, såsom DHL, UPS och FedEx tar för övrigt redan ut en avgift, från första kronan, på alla paket som passerar deras terminaler – på samtliga paket, enligt Tullverkets regler.

Oavsett vad den kinesiska flaskhållaren kostar dig finns det några saker man som konsument kan se sig om i stjärnorna efter – främst ett svenskt konsumentskydd. Du som handlar på FR-X får alltid två års garanti på våra välbeprövade taiwanesisktillverkade produkter. Vi talar även svenska och engelska flytande. Till och med finska. Vi arbetar för kundnöjdhet, vi skattar i Sverige, och vi är inte heller främmande för Tullverkets avgifter som vi betalar varje gång vi fyller på lagret.

Vi har absolut inget emot att du beställer kolfiberdelar från Kina. Tvärtom, vi är för valfrihet och konkurrens på lika villkor. Vi är bara säkra på att vi kan erbjuda mycket bättre produkter, för att inte nämna en mycket bättre helhetsupplevelse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *